Bewaren en serveren

Hoe bewaar ik mijn champagne?

Je hebt je bestelde champagne binnen gekregen maar wilt hem niet direct opdrinken? Dat is prima mogelijk!

Belangrijk is wel om rekening te houden met de ruimte en de manier waarop je de champagne bewaart. Je fles champagne dien je horizontaal in het donker bij een temperatuur tussen de 10 en 12 ºC  te bewaren. De ideale luchtvochtigheid is 80%. Zorg er ook voor dat de flessen tochtvrij worden opgeslagen. Dit om temperatuurschommelingen te voorkomen. Een koelkast is eigenlijk geen goede plek om je champagne te bewaren. Dit vanwege de trillingen.

Hoe lang kan ik nou die heerlijke pas gekochte champagne bewaren?

Over het bewaren van champagnes alleen al kan bijna een boek geschreven worden. De mate waarin je champagnes kan bewaren hangt in eerste instantie af van de houdbaarheid van je champagne.

Een champagne sans année, oftewel een non-vintage champagne is niet de meest ideale champagne om te laten rijpen. Dit vanwege het vaak grote aandeel aan Pinot Meunier. Het wordt aangeraden om kort na de aanschaf te genieten van dit type champagne. In theorie kan deze champagne nog zo’n jaar of 3 bewaard worden maar hij zal er niet veel beter op worden.

Een vintage of zogenaamde millesimé-champagne is over het algemeen langer houdbaar omdat ze worden gemaakt van druiven van een goed wijnjaar. Daarnaast is het zo dat er meestal geen Pinot Meunier wordt gebruikt voor deze champagne waardoor de champagne beter geschikt is om te rijpen. Een millesimé-champagne kan je gerust 5 jaar bewaren. Langer laten rijpen kan leiden tot kwaliteitsverlies dus het beste is om ook maar snel van de net gekochte vintage-champagne te gaan genieten!

Blanc de Blancs-champagnes, gemaakt van enkel Chardonnay-druiven en Blanc de Noirs-champagnes, gemaakt van alleen Pinot Noir-druiven zijn vanwege het feit dat ze zijn gemaakt van een enkele druifsoort langer houdbaar dan een champagne die gemaakt is van verschillende druifsoorten.

Ook de kwaliteit van de druiven speelt een grote rol bij de mate waarin een champagne houdbaar is. Champagnes gemaakt van druiven uit een vintage-jaar en druiven uit een Premier Cru of Grand Cru gemeente zijn over het algemeen langer houdbaar.

Serveren van champagne

Champagne kan je het beste serveren op een temperatuur tussen de 8 en de 10ºC. Een champagne sans année drink je over het algemeen wat koeler. Een millesimé-champagne wordt vaker iets minder koel, zo rond de 10ºC a 12ºC gedronken. Drink een champagne zeker niet te koud. Dit gaat ten koste van de smaak en dit is zonde van de mooie fles champagne. Een te warme champagne verliest zijn levendigheid en mousse erg snel.

Je koelt je fles champagne het beste door hem in een koeler te plaatsen met half ijs en half water.  Na 20 tot 30 minuten is het tijd om te genieten van je champagne!

Ontkurken

Je fles champagne is koud en het is tijd om hem te ontkurken. Doe dit in ieder geval niet met een “feestelijke” knal! Veel van het koolzuurgas zal hiermee verloren gaan en dit is zonde van je champagne.

Droog de fles zodra je hem uit zijn ijsbad haalt met een doek en verwijder rustig de folie. Hieronder vind je de kurk in zijn metalen werkje, de muselet. Druk met je duim de kurk naar beneden en draai de muselet in 6 slagen los (Het zijn er altijd zes..). Verwijder de muselet, houd je duim op de kurk, je vingers om de hals en houd met je andere hand de fles aan de onderzijde vast.

Draai vervolgens de fles, en dus niet de kurk, waarbij je druk blijft geven op de kurk. Je voelt vanzelf wanneer de kurk de fles wil verlaten. Zorg ervoor dat de kurk de fles verlaat met een bescheiden sisje.

ouverture-de-bouteille

Zo open je een fles champagne

Waar serveer ik mijn champagne in? 

Van oudsher wordt champagne in een zogenaamde “flute” geserveerd, een lang slank glas. Er zijn mensen die beweren dat een dergelijk glas, vanwege zijn vorm, eigenlijk niet geschikt is om te genieten van de champagne. De geur en smaak zou niet optimaal vrijkomen vanwege de beperkte ruimte.

Champagne wordt dus ook regelmatig gedronken vanuit tulpvormige glazen met een eivormige buik en een smallere opening. De smaken kunnen zich volledig ontwikkelen en de mousse blijft vanwege de smalle opening langer in het glas aanwezig.

Zorg er in ieder geval voor dat de glazen van tevoren gewassen, en volledig vrij van zeepresten zijn. Deze kunnen de champagne ruïneren! Schenk de glazen voor maximaal 2/3 vol. En dan? Dan is het tijd om te genieten!

Lees verder:

De streek
De champagnemethode

Soorten champagnes
Onze champagnehuizen