top of page

E

Even voorstellen: Champagnehuis Louis Dousset

De belichaming van terroir. 

 

De wijngaarden bevinden zich in Grand Cru-dorp Verzenay op de noordelijke hellingen van La Montagne de Reims. Het landgoed beslaat 8 hectare en is uitsluitend beplant met Pinot Noir en Chardonnay. Het verschillende, maar complementaire karakter van deze druivenrassen stelt Louis Dousset in staat om zowel frisheid als kracht in hun champagnes te bereiken: een evenwicht tussen elegantie en aromatische impact. In het streven naar uitmuntendheid laat het Huis van Louis Dousset zijn champagnes minimaal 4 jaar rijpen in de kelders om de rondheid, kracht en mineraliteit te verwerven die typerend zijn voor de terroirs waaruit ze zijn geboren.

 

Sinds 1844 besteedt de familie een bijna obsessieve aandacht aan de zorg voor hun wijnstokken, voor elk afzonderlijk perceel en voor elke individuele plant. De sleutel is om het land en het plantenleven te respecteren; Om dit te bereiken gebruiken ze een combinatie van traditionele praktijken en moderne technologie. Om de champagnes te maken, vertrouwen ze op de belangrijkste principes van de biodynamiek en op duurzame landbouwmethoden. De wijngaarden, evenals de champagnes, profiteren van het feit dat de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 46 jaar is, sommige zijn meer dan 80 jaar oud, wat betekent dat het landgoed, evenals de champagnes die daaruit worden geproduceerd, gezegend zijn met uitzonderlijke kwaliteit. Tegenwoordig, sinds 1998 wordt het landgoed beheerd door Jean-Roch Floquet, de kleinzoon van Louis Dousset. In 1976 nam de zoon van Eugène, Louis, het familiebedrijf over. Hij houdt toezicht op het werk in de wijngaarden en op het mengen van de champagnes met als tweeledig doel: het maken van wijnen die hun terroir belichamen en het handhaven van de constant hoge kwaliteit van de Louis Dousset-champagnes.

 

De eenvoudige, natuurlijke energie van de wijnen, gecombineerd met de complexiteit van de blending over het hele assortiment, geven Champagne Louis Dousset een uniek karakter, dat elegantie en zuiverheid, kracht en subtiliteit, finesse en integriteit combineert.

 

HET GEHEIM VAN TERROIR

Binnen handbereik van Parijs ligt een prachtige wijngaard, die zich een weg baant over 200 km. open, glooiende heuvels. Badend in de zon en gestreeld door een briesje dat overtollig vocht verdrijft, gedijen de wijnstokken van deze noordelijke regio op goed doorlatende gronden, op zachte hellingen waar ze beschermd zijn tegen de ergste voorjaarsvorst in de vlakte beneden.

Net onder het aardoppervlak ligt een kalkbed dat ongetwijfeld de champagne zijn bijzondere karakter geeft. Het krijt bestaat uit de gefossiliseerde skeletten van talloze mariene micro-organismen en fungeert tijdens de droge zomermaanden als waterreservoir voor de wijnstokken en zorgt ervoor dat het maken van champagne mogelijk is.

 

Over het algemeen worden de wijnstokken geplant met de oriëntatie op het oosten en/of het zuiden; Van de weinige wijngaarden die op noordelijke hellingen te vinden zijn, wordt gezegd dat ze “ondersteboven” liggen. Deze percelen zijn echter zeker niet minderwaardig qua kwaliteit en omvatten de Grand Cru-dorpen Mailly en Verzenay, de thuisbasis van het landgoed Louis Dousset.

Hoewel dit misschien een verrassing is, vooral in zo'n noordelijk wijnbouwgebied, is het de moeite waard om te beseffen dat de Montagne de Reims een natuurlijke barrière vormt tegen harde wind en dat de naar het noorden gerichte hellingen de groei van winterharde en smaakvolle druiven bevorderen. Met andere woorden: het is precies de locatie, die op het eerste gezicht misschien paradoxaal lijkt, die dit champagnehuis in staat stelt bloeiende, gezonde wijnstokken te laten groeien die wijnen opleveren die puur en vol leven zijn.

 

De nauwgezette aandacht die ze aan hun wijnstokken besteden, is de hoeksteen van alles wat ze doen en het is hierdoor dat Louis Dousset jaar in jaar uit een reeks champagnes kunnen leveren die elegant, gedurfd en uitzonderlijk complex zijn.

 

Sinds 1844 is het doel bij het Huis van Louis Dousset het gebruik van de prachtige Grand Cru-terroir en de uitzonderlijke ligging van de wijngaarden om te verbeteren wat de natuur biedt. Nauwgezette aandacht voor detail in de wijngaard is de natuurlijke toepassing van deze filosofie, terwijl zorgvuldig mengen en geduld tijdens het rijpen van de wijnen in de kelders de natuurlijke uitbreiding ervan zijn.

Het resultaat is een assortiment harmonieuze champagnes van het Huis Louis Dousset waarvan u kunt genieten, ongeacht de gelegenheid die u wilt vieren. Champagnes om keer op keer van te genieten.

 

Het moment Grijpen en de Tijd beheersen

Een succesvolle oogst hangt af van een perfecte timing. Het is een kwestie van precies het juiste moment kiezen om te beginnen met plukken: het precieze moment waarop er een ideale natuurlijke balans is tussen de suiker- en zuurgraad in elk afzonderlijk perceel. Moeten we vroeg in de ochtend plukken, of misschien wel 's avonds? Wat is het perfecte moment om ervoor te zorgen dat de druiven nog vers en intens aromatisch zijn en bovendien precies de juiste hoeveelheid suiker bevatten om te worden geperst?

 

Na het persen duurt het zes maanden voordat het druivensap een alcoholische gisting ondergaat in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen vaten voordat het klaar is om te worden gemengd, gebotteld en in onze kelders te worden geplaatst. De blending wordt beheerd door Jean-Roch Floquet en is een constante zoektocht naar wijnen die een echt karakter en heerlijke aroma's leveren. Er zijn ook andere uitdagingen: het behouden van de kenmerkende stijl van het Huis door zorgvuldige blending van wijnen van de meest recente oogst met oudere, reservewijnen, het balanceren van Chardonnay en Pinot Noir, het vinden en beheersen van de juiste balans tussen frisheid en body, elegantie en kracht, complexiteit en finesse en vooral...

 

Kortom ze zorgen ervoor dat elk glas Champagne Louis Dousset u dezelfde hoge kwaliteit en genot geeft die u verwacht.

Champagne gevulde glazen met Toyota Landcruiser van Louis Dousset op achtergrond
Champagnehuis Louis Dousset levert aan Bubbliez.nl
bottom of page