top of page

Onze Vier Champagnehuizen

Over Duurzame Champagnes,
Biologische Champagnes,
Omgevingsverbeterende Champagnes....
Champagnes met een Hoge Milieuwaarde....

en alle certificeringen die dit moeten waarborgen.

Onze Champagnehuizen Louis Dousset, Christian Peligri, Sanchez le Guedard en Pascal Walczak zijn vier champagnehuizen die zich inzetten voor duurzame wijnbouwpraktijken.

 

Louis Dousset vertrouwt op de belangrijkste principes van de biodynamiek en op duurzame landbouwmethoden om hun champagnes te maken. Sanchez le Guedard heeft een Europese certificering voor biologische landbouw, terwijl Peligri bezig is met het aanvragen van de “Haute Valeur Milieu” certificering, die getuigt van uitmuntendheid op milieugebied. Pascal Walczak heeft al de “Haute Valeur Milieu” certificering zelfs op Niveau 3, evenals het Terra Vitis certificaat.

 

De “hoge milieuwaarde” certificering is gebaseerd op prestatie-indicatoren en garandeert het hoge niveau van milieuprestaties van een boerderij. Het Comité Champagne heeft de VDC-certificering gecreëerd om de ambities van de champagne-industrie waar te maken om op middellange termijn de eerste regio te worden die duurzame wijnbouwpraktijken toepast op hun wijngaarden.

Champagne duurzaam en biologisch met HVE bij Bubbliez.nl.jpeg

In de afgelopen jaren zijn in een aantal wijngaarden van Champagne, anno 2000 nog bijna overal kale maanlandschappen, weer grassen, kruiden en bloemen gaan groeien. In deze afgelopen periode begonnen een aantal Champagnehuizen zoals Louis Dousset, Christian Peligri, Sanchez le Guedard en Pascal Walczak de algemene biobeweging te volgen die wereldwijd was ingezet.

De Champagneregio was eerste wijnregio die een ‘Carbon Footprint Assessment’ heeft gemaakt en stappen zet om in 2050 75% van de CO2 uitstoot te reduceren. Zo hebben ze de flessen lichter gemaakt, wat een grote impact heeft op de C02 uitstoot bij het transport. Verder heeft de regio zichzelf mooie doelen gesteld: verlaging van de ecologische voetafdruk met 25%. Ook is sinds 2000 90% van het industriële afval gesorteerd en teruggewonnen en 100% van het afvalwater behandeld en teruggewonnen.

 

Met de industrialisatie van de wijnbouw vanaf de jaren 1950 hadden chemische bestrijdingsmiddelen tegen insecten, schimmels en allerhande een opmars ingezet. Zeker voor een relatief koel en vochtig klimaat zoals dat in Champagne is de verleiding erg groot om elk probleem proactief te behandelen met scheikundige ‘wondermiddelen’.

De geesten rijpten echter en men besefte, dat het zo niet langer kon.

Toch zijn nog lang niet alle champagnehuizen met hun wijngaarden overgestapt op duurzaam produceren met oog voor de natuur en het milieu.

Daarom hebben wij onze vier Champagnehuizen geselecteerd. Je kunt hier hun champagnes bestellen.

Champagne is, zoals je weet, een geweldige mousserende wijn die afkomstig is uit de Champagnestreek in Frankrijk. Het wordt geproduceerd volgens een strikte set regels en voorschriften om de kwaliteit en authenticiteit van de wijn te waarborgen.

Er zijn verschillende manieren waarop champagne duurzaam en biologisch kan worden gemaakt.

Biologische champagne wordt bijvoorbeeld geproduceerd zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest. In plaats daarvan worden biologische methoden gebruikt om de druiven te telen, zoals het gebruik van natuurlijke compost en het planten van gewassen tussen de wijnstokken om ongedierte af te weren.

Biodynamische champagne gaat nog een stap verder en wordt geproduceerd in volledige harmonie met de natuur. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van schadelijke chemische middelen die wijngaarden al preventief zouden moeten beschermen of genezen. Biodynamische champagnehuizen werken liever met natuurlijke antigiffen en natuurlijke producten die weer teruggegeven worden aan de natuur. Daarnaast wordt er gewerkt volgens een biodynamische kalender conform de stand van de zon en de maan.

 

Het Comité Champagne besteedt veel aandacht aan duurzaamheid in de Champagnestreek. Hierbij ligt de focus onder andere op duurzaam met water omgaan en het inzetten van zonnepanelen. Als doel wordt gesteld dat de streek in de toekomst een stuk minder uitstoot heeft . Veel champagneproducenten zijn gericht op het verduurzamen van hun productie, waaronder de Champagnehuizen van Bubbliez.nl zoals Christian Péligri, Louis Dousset, Pascal Walczak en natuurlijk Sanchez - Le Guédard.

Er zijn verschillende certificeringen en labels die aangeven dat champagne duurzaam en ecologisch is geproduceerd. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste certificeringen en labels:

AB: Agriculture Biologique is een Frans biologisch keurmerk dat aangeeft dat de champagne is geproduceerd volgens biologische landbouwpraktijken. Dit houdt in dat er geen gebruik is gemaakt van synthetische pesticiden of kunstmeststoffen.

Legt de nadruk op biodiversiteit, fytosanitaire strategie en bemestingsbeheer met het beschermen en verrijken van het milieu waarbij het behoud van biodiversiteit, strategie voor florabescherming, beheer van het gebruik van kunstmest en beheer van het watergebruik essentiele factoren zijn.

https://certification.afnor.org/agriculture/agriculture-biologique En meer info op https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-logo_nl

HVE: High Environmental Value is een Franse certificering die aangeeft dat de wijnbouwpraktijken van een wijngaard voldoen aan strenge milieunormen. Het label wordt toegekend aan wijngaarden die zich inzetten voor biodiversiteit, het verminderen van pesticiden en het beperken van hun ecologische voetafdruk. Het derde nivo (met bruin logo) is het hoogste nivo van milieuprestaties van een boerderij.

https://agriculture.gouv.fr/hev-certification

Terra Vitis: Dit label wordt toegekend aan wijngaarden die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken, zoals het verminderen van pesticiden en het beperken van de impact op het milieu.

https://www.terravitis.com/nl/homepage-federatie-nationale-terra-vitis/

VDC: Vignerons en Développement Durable Champagne is een Frans label dat wordt toegekend aan wijngaarden die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken, zoals het verminderen van pesticiden, het beperken van de impact op het milieu en het behoud van biodiversiteit. Certificering wordt in drie fasen verkregen: ten eerste, naleving van de regelgeving, een voorwaarde voor elk certificeringsproces. Vervolgens verbetering van de praktijken van een landgoed, om in aanmerking te komen voor certificering met een hoge milieuwaarde. Tot slot het implementeren van acties om, naast de HVE-certificering, te voldoen aan de eisen die specifiek zijn voor Champagne.

Demeter: Dit is een internationaal biodynamisch keurmerk dat aangeeft dat de champagne is geproduceerd volgens biodynamische landbouwpraktijken. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met kosmische cycli en natuurlijke ritmes bij het verbouwen van druiven.

https://www.champagnesbiologiques.com/index.php/viticulture-bio/la-certification

In het algemeen zijn er in de champagnestreek verschillende thema’s om de ecologische voetafdruk te verkleinen

Gewasbeschermingsstrategie;

Bemestingsbeheer;

Behoud van biodiversiteit;

Terroirbehoud en landschapsverbetering;

Verantwoord beheer van afval en bijproducten;

Het verkleinen van de CO2-voetafdruk en dus de Koolstofbalans;

Waterbehoud.

 

Onze wijnhuizen gaan hier al lang voor en gebruiken dus al lang geen glyfosaatherbiciden (Roundup en dergelijke). Een methode die bv wel gebruikt wordt in de reductie in het gebruik van giftige stoffen is de zogenaamde ‘confusion sexuelle’. Via kleine bruine flacons wordt het seks-feromoon van schadelijke insecten in de wijngaard verspreid, zodat de mannetjes en de vrouwtjes elkaar niet meer vinden.

Zoals hierboven beschreven én bij de afzonderlijke Champagnehuizen beschrijvingen staat gaan onze Bubbliez wijngaarden Christian Péligri, Louis Dousset, Pascal Walczak en natuurlijk Sanchez - Le Guédard heel veel verder dan dat alleen!

 

Ze produceren duurzame, ecologische, groene en vooral ontzettend lekkere Champagne.

bottom of page